Toen mijn oudste dochter een jaar of tien was, vroeg de meester in de klas naar de hobby's van de kinderen. 'Cafeetjes', was het onbevangen antwoord van het kind, dat leidde tot een uitnodiging voor een oudergesprek met de moeder. Ik kon de zaak sussen door het beeld te corrigeren dat ik de kinderen bij nacht en ontij meenam naar dampende bierlokalen of knetterende disco's, maar er werd toch wel gefronst bij mijn voorkeur tot lezen, schrijven, praten en drinken op een andere plek dan thuis. En dat is al een hele lange tijd het geval. Ik maakte mijn huiswerk het liefst in de stationsrestauratie. Laten we het erop houden dat een levendige omgeving mij inspireert.

Een van de belangrijkste kwaliteiten die een stad voor mij moet hebben zijn dus cafés waar je in je eentje als vrouw kunt binnenkomen en kunt zitten. Het zou mooi zijn geweest als dat een thema zou zijn geweest bij de lokale vrouwendag in A. , maar in deze bruisende stad verwordt de Internationale vrouwendag tot vrouwtjesdag - gezellig samen naar Gooise Vrouwen in het Filmhuis of lekker uit je dak gaan bij het salsa dansen in een hip etablissement. Met elkaar op de barricaden voor een onbezorgd wijntje is niet een onderwerp dat schijnt te leven onder de feminiene bevolking van A.

Terwijl de oplossing toch simpel is. Zorg ervoor dat er in een café een goede leestafel is. Ok, een leestafel op zich is ook ok, maar een leestafel met kwaliteitsvoer is beter. De kwaliteit van de wijn weerspiegelt zich in het aanbod van de leestafel. Ligt er een Telegraaf en een Story: ga aan het bier. Dat is veilig. Maar kenmerkt het aanbod zich door opinietijdschriften en meerdere dagbladen kun je er zeker van zijn dat het lepeltje op de cappuccino zweeft en dat de wijn hoofdpijnvrij is.

Afgelopen jaren heb ik de onderscheidende horeca in de stad weten te vinden. Overdag kun je eigenlijk overal terecht. Daarentegen lijken op de avond alleen de theatercafés veilig terrein voor de alleen uitgaande vrouw. De avond in de stad A. is het domein van de man.

Vrijdagavond deed ik weer eens een poging tot relaxed in mijn eentje uitgaan en trakteerde mijzelf op een film. In het belendende café had ik nog alle tijd voordat de film begon en nam ik een rode huiswijn van prima kwaliteit. In het half uurtje dat ik daar zat te nippen ontdekte ik dat er hier in A. een wereld aan vrouwen is van mijn leeftijd en ouder, die allemaal in hun eentje zitten te slempen en te wachten op de film. Ik telde er zo al meer dan dertig.

We kunnen hier rustig spreken van een ernstig onvoldoende gesignaleerd gat in de markt. De seniorvrouw in A. gaat graag op stap, heeft daar alle tijd voor en een ruime beurs. En namens deze vrouwen zeg ik u dat zij graag hun uitgaansmogelijkheden groter willen zien dan het schaarse aanbod met leestafels van nu. Horecaondernemers: ik adviseer graag en gratis (nou ja, lekker wijntje erbij sla ik natuurlijk niet af)!

Lidwien Feld

Pin It
Bekeken: 1954x
https://ee.itk.ac.id/data/