Acht maart nam ik voor het eerst in mijn leven deel aan Internationale Vrouwendag. Womanlink Alkmaar had me gevraagd gespreksleider te zijn tijdens een talkshow met Yvonne Kroonenberg en nog een paar andere leuke sprekers. 'We gaan het niet alleen hebben over vrouwen, maar juist ook over mannen. Daarom zouden we het leuk vinden als jij de boel aan elkaar wil praten'.

Nu ben ik met een natte vinger te lijmen als een clubje mensen dat de wereld een stukje mooier wil maken mij voor een klusje vraagt, en zei dus ja, maar vroeg me de dagen voor acht maart wel een paar keer af: Vrouwendag in 2012, is dat nou nog echt nodig? Een rijtje feiten hielp me uit de droom. 50% van de wereldbevolking is vrouw. Slechts 5 % van de grote bedrijven wordt door vrouwen geleid, slechts 1% van alle bezit in de wereld staat op naam van vrouwen, terwijl vrouwen 60% van het werk voor hun rekening nemen waarvoor ze zelfs in Nederland nog altijd gemiddeld 23% minder worden betaald.

Potverdorie, dacht ik, dat lossen we in 1 talkshow niet op. Toch voerden we donderdagavond in de bovenzaal van Koekenbier een nuttig en leuk gesprek. 'Mannen en vrouwen weten oneindig veel meer van elkaar dan 30 jaar geleden, hield 'mannenfluisteraar' Yvonne Kroonenberg ons voor, 'en die kennis nemen ze ons niet meer af'. 'Laten we ons zelf wat tijd gunnen, bracht ontwikkelingspsycholoog Ron Koppens in. 'Ik ben al heel andere man dan mijn vader, en mijn kinderen leven al weer in een heel andere wereld dan ik'. 'Het draait om het geven van het goede voorbeeld, overtuigde Jens van Tricht. 'Als kinderen geen mannen tegen komen op school, in de zorg, thuis, zijn 'vrouwentaken' ook over tien jaar nog steeds 'vrouwentaken'.

Hij heeft gelijk, dacht ik. Die Jens heeft het goed gezien. Er is de laatste jaren vaak en heftig gesproken over afdwingbare quota voor vrouwen aan de top, maar is het niet de hoogste tijd om juist mannen quota in te voeren? Minstens 30% mannen voor de klas anders gaat de deur van de school dicht, verplicht 40 % mannen werkzaam in de jeugd-hulpverlening, tenminste 35% mannen handen aan het bed op straffe van een patiëntenstop. En mannen met kinderen die het presteren meer dan 10% overuren te maken zullen zich moeten verantwoorden bij hun baas. Niet de vrouwen moeten in beweging, het gaat om de mannen. Over een jaar eens kijken of dat een beetje heeft gewerkt, ik stel voor op 8 maart: Internationale mannendag'.

Gert-Jan Leerink

Bekeken: 2788x