Het college van Alkmaar heeft besloten de procedure te starten om de oude Ringersfabriek monumentale status te geven. Zonder die status zou de bejubelde 'Chocolate Experience' geen haalbare kaart zijn. Eigenaar BPD, een dochteronderneming van Rabobank verloor interesse toen woningbouw lucratiever bleek.

Wethouder monumenten Anjo van de Ven: “De gemeente erkent al lange tijd de momentele waarde van het pand. Het complex heeft bijzondere stedenbouwkundige, bouwhistorische en architectonische monumentale waarden en vertelt het verhaal over de sociale geschiedenis van de stad en de familie Ringers”.

Het aanwijzen tot gemeentelijk monument heeft alleen nut als er een bestemming voor gevonden en exploitatie rendabel is. Daarom wachtte de gemeente onderzoek af van BPD en BOEI, een organisatie de historische panden een nieuw leven geeft. Maar dit onderzoek laat nogal op zich wachten en de tijd begint te dringen.

Andersom is voor de besprekingen het gemeentelijk standpunt van belang. Van de Ven: "Daarom is ervoor gekozen het pand nu aan te wijzen als gemeentelijk monument en hiervoor de procedure te starten". Dit nog voordat het onderzoek afgerond is.

Bekeken: 4330x