Op oudjaarsdag hield het NHD een interview met burgemeesters Bruinooge en Ter Heegde van Alkmaar en Heerhugowaard. Piet Bruinooge liet tijdens dat interview onder andere weten dat hij nog steeds vasthoudt aan zijn visie dat de gemeenten in de regio uiteindelijk zouden moeten fuseren tot ruim 250.000 inwoners om zo de vijfde van het land te worden. Alleen zo zou het gebied een vuist kunnen maken naar de landelijke politiek en het bedrijfsleven.

Dit standpunt tijdens het interview werd Bruinooge niet in dank afgenomen door de Alkmaarse partij OPA: fractie-voorzitter Jan Hoekzema wist niet hoe snel hij een brief aan het college moest sturen om erop te wijzen dat dit standpunt va Bruinooge in 2011 al helemaal verkeerd viel bij de regiogemeenten. Ook zette de partij “vraagtekens bij de rol die de burgemeester zichzelf toedicht”. Verder vond de partij dat “OPA vindt dat de raad over (mega)- fusies gaat en dat dit geen eigenstandige bevoegdheid is van de burgemeester.”

Het Alkmaarse college heeft inmiddels gereageerd op de vragen die Hoekzema eind december namens OPA instuurde. Het college wijst erop dat Bruinooge wel degelijk recht heeft om zijn persoonlijke visie op Groot-Alkmaar uit te dragen. Volgens het college schaadt deze visie de regionale bestuurlijke samenwerking niet, en hebben ook Schermer en Graft-De Rijp, die sinds januari 2015 bij de gemeente Alkmaar horen, ook niet te lijden onder deze visie.

Bekeken: 4197x