De wet schrijft voor dat op vrijgekomen historische grond archeologisch onderzoek gedaan moet worden. Toen een brand op 1 januari 2015 de in de Langestraat gevestigde winkels Spaanders, Waardijk en Ici Paris in de as legde, moest daar dus ook onderzoek komen. Voor de stad is het leuk, want volgens stadsarcheoloog Peter Bitter kon de stadshistorie wel worden herschreven. Voor de eigenaren is het een zeer zure appel, want zij moeten verplicht bijdragen aan dat onderzoek.

Zo moet Ronald Nordemann, eigenaar van Spaanders Mannenmode, bijna 40.000 euro bijdragen. Hij had gehoopt clementie te krijgen van de gemeente Alkmaar, maar de gemeente heeft zich te houden aan de wetgeving in Den Haag, zo schrijft het NHD.

De totale kosten van het onderzoek waren geraamd op 233.000 euro. Bijna 40.000 euro daarvan moet worden betaald door Nordemann, 17.300 euro door Waardijk en 38.800 door de eigenaar van Ici Paris. Nordemann was maandag uitgenodigd op het stadhuis en kreeg daar van burgemeester Bruinooge te horen dat hij echt moet betalen. Er zou tijdens het gesprek zijn gezinspeeld op het feit dat Nordemann zich niet goed verzekerd zou hebben, maar volgens hem is het niet eens mogelijk je te verzekeren tegen een archeologisch onderzoek.

Ook heeft Nordemann te horen gekregen dat hij geen subsidie krijgt voor appartementen boven de nieuwe Spaanders-winkel, waarvan half oktober de eerste paal is geslagen.

Half juni 2015 stelde Tweede Kamerlid Rudmer Heerema zelfs Kamervragen over deze wet. Hij stelde dat volgens de wet zoals die nu is de reeds gedupeerde ondernemer ongevraagd wordt bestempeld als initiatiefnemer van het archeologisch onderzoek, en dus moet meebetalen.

Pin It
Bekeken: 6501x
https://ee.itk.ac.id/data/