Het college van Alkmaar heeft op 26 januari ingestemd met een nieuw afvalbeleidsplan. Centraal in dit plan staat het verhogen van het afvalscheidingspercentage naar 60% in 2020. Momenteel ligt dit percentage op 48%. Afvalscheiding van 60% betekent dat er een daling moet plaatsvinden van 235 kilo restafval per inwoner per jaar naar 180 kilo restafval per inwoner per jaar.

Om dit te bereiken wordt een duidelijke omslag in het inzamelsysteem gemaakt en wordt in alle laagbouwwijken van Alkmaar het systeem van ‘omgekeerd inzamelen’ ingevoerd. Ook voor de bewoners van de hoogbouw worden verschillende maatregelen genomen om daar het afval beter te kunnen scheiden. Het nieuwe afvalbeleidsplan zal in februari ter vaststelling in de gemeenteraad worden behandeld.

Het systeem van ‘omgekeerd inzamelen’ zal wijk voor wijk worden uitgerold, te beginnen in Schermer en Graft-De Rijp. Dit betekent dat huis aan huis de grondstoffen PMD (Plastic, Metaal, Drankkartons), papier en GFT gescheiden worden opgehaald.

Het restafval, wat waarschijnlijk kleine hoeveelheden zijn, brengt men naar een ondergrondse container in de wijk of men krijgt hiervoor een vierde rolemmer aan huis. Dit systeem geeft bewoners de kans het afval zo goed mogelijk te scheiden.

Bij hoogbouw wordt afval scheiden makkelijker gemaakt door het plaatsen van containers voor glas, PMD en papier. Voor GFT zullen enkele kleinschalige pilots worden gestart om samen met bewoners van de hoogbouw de hoeveelheid GFT in het restafval te verlagen.

Een belangrijk onderdeel uit het nieuwe afvalbeleidsplan is het vergroten van de bewustwording bij de inwoners. Bijna al het afval kan door nieuwe technologieën nuttig worden hergebruikt. Ingezamelde grondstoffen leveren bovendien vaak geld op, terwijl het verbranden steeds duurder wordt. Hoe minder afval in de verbrandingsoven belandt, hoe beter dat is voor de portemonnee en het milieu.

Bekeken: 4980x