VVD Alkmaar sluit zich aan bij de uitspraak van VVD Tweede Kamerlid Roald van der Linde met betrekking tot houtrookoverlast: "Ik drink gewoon een glas wijn voor de open haard. Dat beschermt tegen enge ziektes en doemdenken."

Deze uitspraak deed Van der Linde naar aanleiding van het Alkmaarse houtrookbeleid, dat vanwege meerdere klachten over laksheid bij de Ombudsman terecht kwam en daarna bij de landelijke politiek. VVD Alkmaar wil net als de moederpartij geen landelijk beleid, en staat achter het Alkmaarse beleid wat betreft het stoken van hout.

Angelique Winder, wonende in 't Rak, is iemand die veel klaagde over de rook van Richard Lighthart twee huizen verderop. Ook omdat hij bewerkt hout, plastic, piepschuim en zelfs oude motorolie zou gebruiken om zijn buitenzwembad te verwarmen. "Ik word er knettergek van". Toen nam hij ook nog eens een houtskachel in huis.

Winder kreeg weinig gehoor bij de gemeente, wijkmeester, wijkagent en stadstoezicht. "De gemeente zond uiteindelijk een brief aan hem met adviezen om de overlast te beperken, maar daar trekt hij zich weinig van aan". Ze stapte overigens nooit op Lighthart zelf af, die zou het dondersgoed weten.

In juli vorig jaar diende de familie Winder een klacht in bij de Ombudsman over de handhaving van gemeente Alkmaar, nadat ze op internet op websites over houtrook kwam. Ze bleek niet de enige Alkmaarse te zijn met klachten en zo ging het balletje rollen.

En boosdoener Richard Lighthart? Die stelt dat zijn buurvrouw werkelijk overal over zeikt. "Ze heeft ruzie met de hele buurt". Hij zegt alleen onbewerkt hout te gebruiken, al zit daar misschien soms nog een beetje menie op. Maar om van 'het gezeik' af te zijn heeft hij vorige zomer wel speciaal voor de buurvrouw een geiser geïnstalleerd bij zijn zwembad. (bron: NZG Journalisten)

Bekeken: 8155x