Nu bioscoop de Harmonie definitief de deuren heeft gesloten om plaats te maken voor de nieuwe Vue Bioscoop aan de Pettemerstraat rest de vraag wat de nieuwe bestemming van her Harmoniegebouw moet worden. BAS-raadslid Ben Bijl plaatste deze vraag op de Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als…’. De vraag blijkt zeker te leven onder de Alkmaarders; op het moment van schrijven had het bericht al 285 reacties.

De Harmonie is in 2012 voor 1,8 miljoen euro aangekocht door de gemeente. Het college wil het nu weer verkopen, “vanwege de financiële situatie”, aldus Ben Bijl.

Het populairste idee lijkt een discotheek te zijn. Ook worden een nachtclub, dansschool, theater of zwerversopvang worden voorgesteld als herbestemming. Verder stellen enkelen voor het gebouw te slopen en  er sociale huurwoningen te bouwen, maar dat is niet mogelijk omdat het pand geen woonbestemming heeft.

Verder wordt door meerdere mensen gesuggereerd om theaterfestival Karavaan in de Harmonie te huisvesten in plaats van in de Kapelkerk. De Historische Verenging Alkmaar sprak eerder al haar zorgen uit de plannen van Karavaan om de Kapelkerk te betrekken.

Ook ondernemer Arthur Dontje van Dobla mengt zich in de discussie: hij stelt voor om van de Harmonie een ‘Halloween House’ te maken; dit zou in de maand oktober duizenden toeristen kunnen trekken. In Atlanta in de Verenigde Staten is een soortgelijk spookhuis een groot succes, aldus Dontje. Hij denkt een spookhuis zeker aan zal slaan omdat “de omzet in Halloween-deco steeds beter [wordt] bij Dobla”. Net als bij zijn plannen voor een Chocolate Experience in de Ringersfabriek vindt Dontje dat er in de Harmonie een 'experience' zou moeten komen die Alkmaar uniek maakt.

 

Bekeken: 4960x