Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft besloten dat de burgemeester geen echtparen die 60 jaar getrouwd zijn meer aan huis zal bezoeken. In plaats daarvan zal er om de zoveel tijd een feestelijke bijeenkomst op het stadhuis worden gehouden voor echtparen die 60 jaar zijn getrouwd, oftewel hun diamanten huwelijk vieren. Echtparen die 65 of 70 jaar zijn getrouwd zal de burgemeester nog wel met een bezoek vereren.

Eind januari verkondigde het college van de traditie dat 60-jarige huwelijken door de burgemeester worden bezocht af te willen. De reden was dat het aantal 60-jarige huwelijken steeds maar toeneemt, zeker nu de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp bij Alkmaar horen. OPA en GroenLinks dienden begin februari in reactie daarop een motie in waarin ze de burgemeester vroegen de echtparen te blijven bezoeken. Ze wezen er onder andere op dat er in 2015 inderdaad 76 60-jarige huwelijken waren, maar dat de burgemeester daar maar 25 daadwerkelijk van heeft bezocht. De meeste echtparen stelden, vaak om medische redenen, geen prijs op een bezoek. Om die reden vonden OPA en GroenLinks dat de traditie best in stand kon worden gehouden.

Burgemeester Piet Bruinooge beloofde over de motie te gaan nadenken. Dat heeft hij inmiddels gedaan, en het antwoord is ‘nee’.

 

Pin It
Bekeken: 4526x
https://ee.itk.ac.id/data/