Het Alkmaars Historisch Café presenteert dinsdagavond 22 maart de lezing ‘De IJzeren Eeuw: begin van het moderne Nederland’ door Hans Goedkoop. Anders dan de zeventiende-eeuwse Gouden Eeuw, heeft de negentiende eeuw in ons land geen pakkende roepnaam. Toch ligt de naam 'De IJzeren Eeuw' erg voor de hand.

Vorig jaar wierp Hans Goedkoop als presenta­tor van de gelijknamige televisieserie een frisse blik op de negentiende eeuw die al te lang is afge­daan als saai en burgerlijk. Hij richtte het oog juist op de indrukwekkende vernieuwingen die deze eeuw in Nederland heeft gebracht, zoals de aanleg van vaar- en spoorwegen zoals het Noordhollands Kanaal, maar ook de opkomst van de industrie, de groei van wereldhaven Rotterdam, de uit­bouw van de liberale vrijhandel - en van de staatsbemoeienis om die weer in te perken - de bloei van de wetenschap die vijf Nobel­prijzen opleverde, de komst van de monar­chie en van een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige.

De serie ‘De IJzeren Eeuw’ liet het begin zien van een tijdperk van onophoudelijke innovatie en ver­snelling, het begin van ons moderne Neder­land, en daar zal Goedkoop in zijn lezing op aanhaken. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Prinsenzaal van het Alkmaarse stadhuis, Langestraat 97. De toegangsprijs is €7,50. Abonnees, leden en vrienden van de deelnemende organisaties van het Alkmaars Historisch Café krijgen €2,- korting.

Tickets kunnen worden gereserveerd in een van de vestigingen van bibliotheek Kennemerwaard of via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

 

Pin It
Bekeken: 3877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/