Zaterdag 12 maart tussen 14.00 uur en 23.00 uur houdt de politie Alkmaar-Duinstreek haar derde volgdienst op Facebook. De volgers rijden tijdens deze volgdienst mee met agenten Kees en Frank. Natuurlijk niet echt op de achterbank, maar via Facebook. De meldingen worden door de agenten zoveel mogelijk live gepost om de volgers meer inzicht te geven in de werkzaamheden van de politie tijdens een dienst.

Agent Frank doet vandaag dienst op de motor en heeft voor de gelegenheid van de volgdienst nummer 12-11. Hij was rond half drie ter plaatse bij een verkeersongeval op de Nollenweg bij de afslag naar de Beverkoog. Het ging om een kop-staartbotsing tussen drie auto’s die bovendien de weg blokkeerden. De auto’s hadden materiële schade, maar de inzittenden waren niet gewond geraakt. De voertuigen zijn weggehaald door een bergingsdienst.

Rond half vier kwam er een melding vanuit Castricum van een verkeersongeval tussen twee auto’s op de Beverwijkerstraatweg. Eén betrokken personenauto zou de weg blokkeren. Het dubbelbemande noodhulpvoertuig, wat voor de gelegenheid van de volgdienst voor de gemeente Castricum nummer 12-04 had, is ter plaatse geweest. Ook dit ongeval was een kop-staartbotsing tussen drie auto’s. Twee van de auto’s zijn weggesleept. Ook hier was alleen materiële schade.

Tegen half vijf kreeg agent Kees, met nummer 12-09, een melding vanuit Daalmeer: een minderjarig meisje was bedreigd door een minderjarige jongen. Toen Kees ter plaatse kwam was de jongen al weggefietst. Hij rapporteert dat er verschillende eenheden op zoek zijn naar de jongen en de meldster om het verhaal duidelijk te krijgen.

Ook het afnemen van verhoren is één van de taken van een politieagent. Strafzaken die wij op straat 'oplopen' kunnen door verschillende afdelingen afgehandeld worden. Lichte vergrijpen worden behandeld door de basisteamrecherche, kortweg de BR genoemd. Deze handelen bijvoorbeeld aangiftes van winkeldiefstal, vernielingen en mishandelingen af. Het personeel van de BR komt uit de gewone uniformdienst. Collega's gaan eens in de zoveel tijd voor een aantal maanden naar die rechercheafdeling. Zo kunnen de collega's op straat na de aanhouding sneller weer de straat op.

Bij grotere zaken, zoals bijvoorbeeld brandstichting, zware mishandelingen of zelfs moord of doodslag komt de districtsrecherche om de hoek kijken, kortweg de DR. Verkeerszaken, zoals aanrijdingen met licht letsel en verlaten plaats ongeval, handelt de uniformdienst zelf af. Deze verhoren en dit schriftelijk werk wordt gedaan tijdens de normale dienst.

Pin It
Bekeken: 4187x
https://ee.itk.ac.id/data/