Alkmaar Centraal

Het aantal WW'ers vanuit de landelijke sector Grootwinkelbedrijf is in februari met 28% gestegen. Dit is een direct gevolg van de faillissementen in die sector. Noord-Holland Noord kende 35% stijging. Zaanstreek-Waterland (42%) en Zuid-Kennemerland & IJmond (55%) waren nog slechter af.

In Alkmaar steeg het aantal WW'ers van 2.634 naar 2.739 (4,0%). Vergeleken met februari 2015 is de stijging 10,8%. In Heerhugowaard ging het aantal van 1.171 naar 1.195 (2,0%). Over een jaar is de toename 4,5%. In Langedijk steeg het aantal WW'ers van 593 naar 596 (0,5%). Over een heel jaar was er een daling met 2,1%.

Een deel van de ex-medewerkers zal op zoek moeten naar werk buiten de sector. De rapportage ‘Alternatieve loopbaanoverstappen voor verkoopmedewerkers’ van het UWV toont kansen voor overstap, op basis van competenties, eerdere loopbaanwisselingen en het aantal vacatures in alternatieve sectoren. 

Doorgaans biedt de (detail)handel mogelijkheden voor jongeren. Het gaat veelal om een bijbaan of een eerste stap, dus overstap is relatief eenvoudig. Een veel voorkomende stap is die richting horeca, waarin ook veel personeel werkt. Daarnaast zijn schoonmaak- en callcenterwerk kansrijke overstapberoepen.

Gunstig voor oudere verkoopmedewerkers is dat binnen de detailhandel meer kleine, specialistische bedrijven ontstaan, die meer adviserende ervaring zoeken. Toch zal ook hier een deel moeten uitwijken naar bijvoorbeeld werk als receptionist, de commerciële binnendienst, een callcenter of. Leidinggevenden kunnen vaak ook terecht in die eerste twee sectoren en verder klantenservice of accountmanager zakelijke diensten.

De concurrentie voor vacatures in de (detail)handel is toegenomen en omdat er veelal geen sprake is van bedrijfsovername, is de werkgelegenheid afhankelijk van groei, zoals nieuw te vestigen winkels.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl