Zoals afgesproken in het coalitieakkoord stelt het college van Alkmaar de gemeenteraad voor per 1 januari 2017 toeristenbelasting in heel Alkmaar in te voeren. In voormalig Graft-De Rijp en Schermer wordt deze belasting al geheven. De opbrengsten zijn bedoeld ter bevordering van toerisme en recreatie.

Het voorgestelde tarief bedraagt € 1,15 per persoon per overnachting op een camping en € 2,50 in een andere accommodatie. Ook aanbieders van overnachtingen op Airbnb moeten zich na invoering laten registreren en een nachtenadministratie bijhouden.

Het college verwacht een opbrengst van €400.000 aan toeristenbelasting, naast de al bestaande opbrengst Graft-de Rijp en Schermer van rond €100.000. De kosten zijn jaarlijks €25.000 en in het eerste jaar (2017) een eenmalige investering van €25.000.

De toeristenbelasting wordt besteed aan economische versterking, waar toeristische ondernemers direct baat bij hebben. De laatste jaren is al ingezet op een sterke citymarketing strategie met daarachter de organisatie Alkmaar Marketing. Recentelijk zijn onderscheidende ‘merken’ ter promotie van de gemeente bepaald.

Ook worden de opbrengsten besteed aan campagnes gericht op specifieke doelgroepen, het versterken van de kaasmarkt en het mogelijk maken van grote evenementen zoals Kaeskoppenstad, de Zandtovenaar, de International Children's Games en het AvroTros Muziekfeest op het Plein.

Daarnaast subsidieert de gemeente de VVV voor het aanbieden van gastheerschap aan toeristen in de VVV-winkel.

Pin It
Bekeken: 4514x
https://ee.itk.ac.id/data/