Met een hilarische reeks anekdotes liet schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius de afgeladen Grote Kerk dinsdag kennismaken met het ’paradijs van absurditeiten’, zijn tweede thuisland Rusland.

Zijn boodschap voor 'gevorderde reizigers' was simpel: let niet op onvolkomenheden van een ‘moeilijk land. De schrijver vertelde dan ook niet over politiek maar details, zoals waarom miljonairs uit Moskou bij een wijnproeverij de wijn niet uitspugen, of waarom het onderstel van treinen wordt verwisseld voor een andere spoorbreedte (duurt vier uur), in plaats een andere trein inzetten. "Alles begint met de ander begrijpen".

Corstius beschreef zijn haat/liefdeverhouding met een land waar ‘alles mogelijk is maar waar niks is geregeld”. Het maakt de Russen geboren improvisators en dat mist hij bij Nederlanders. Hier ‘is alles geregeld maar is niks mogelijk’.

De schrijver had ook tips: neem altijd een plastic boodschappentas mee, komt altijd van pas. En als je wel wilt pronken met je reizen maar niet durft te gaan, is er altijd nog Dimitri Popov, die vakanties fabriceert, inclusief tickets, foto's en souvenirs.

Muziek werd verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance en Adri Steenhoek op het Van Hagerbeer / Schnitger-orgel.

De lezing is vernoemd naar de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van toen.

Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd voor een lezing over de samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

Bekeken: 3774x