Op zondag 15 april 1945 werden bij de spoorwegovergang Bovenweg in Sint Pancras 20 mannen gefusilleerd. Jaarlijks wordt deze Zwarte Zondag door kinderen van de drie basisscholen uit Sint Pancras herdacht.

Op vrijdagochtend 15 april vertrekken de kinderen om 11:00 uur vanaf de Paus Johannesschool in een stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang. Burgemeester Hans Cornelisse, nabestaanden van de slachtoffers en vertegenwoordigers van de historische vereniging Sint Pancras zullen de herdenking bijwonen.

Na een toespraak van de burgemeester en de ‘Last Post’ volgen twee minuten stilte. Tot slot zullen kinderen enkele zelfgemaakte gedichten voorlezen. Het bezoek wordt in de klas voorbereid onder andere met materiaal van de Anne Frank Stichting. De Anne Frankkrant wordt door gemeente ter beschikking gesteld.

Het Baken, De Steltloper en de Paus Johannes behandelen jaarlijks de Tweede Wereldoorlog in de geschiedenislessen. Hier wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de specifieke gebeurtenissen in Sint Pancras, zoals de executie van 20 leden van het verzet door de Duitse bezetters. (foto: H. Wientjes)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl