00:00
55
00:00

Na meer dan tien jaar leegstand en een forse verbouwing is het prachtige pand dat toch een beetje verborgen in een hoekje van het Doelenveld staat inmiddels weer in gebruik. Als restaurant. Het gebouw stamt uit 1618 en werd gebouwd als onderkomen voor de Alkmaarse Schutterij, een soort burgerwacht waar iedereen destijds verplicht aan moest deelnemen.

Wanneer Alkmaar niet verdedigd hoefde te worden werden er schietwedstrijden gehouden, de baan die daarvoor gebruikt werd is ook nu nog terug te vinden. De Sint-Sebastiaan Doelen, want zo heet het pand, is bij veel oudere Alkmaarders nog bekend als Stedelijk Museum. Maar toen dat eind 2000 vertrok naar het Canadaplein raakte het pand 'vergeten'.

In 2011 verscheen het pand in de plannen van het geplande maar nooit gerealiseerde cultuurcentrum YXIE. Toch hebben die plannen er voor gezorgd dat de Sint-Sebastiaan Doelen een flinke opknapbeurt kreeg en weer bruikbaar werd. Sinds een paar maanden heeft Restaurant Fabers er zijn intrek in genomen. Vanwege de monumentenstatus was dat niet eenvoudig, maar het resultaat is bijzonder te noemen.

Het karakter van het gebouw is behouden gebleven en word door de smaakvolle inrichting hier en daar zelfs aangezet. Dat de menukaart van het betreffende restaurant net zo verrassend is maakt het een bezoek waard.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl