Alkmaar Centraal

Museum 'Zo was 't ' in Langedijk is een kleinschalig museum met een prachtige collectie streekdracht uit de periode 1800-1930. Streekdracht is geen klederdracht, maar kleding die vooral op het platteland werd gedragen. KunstNetTV bezocht het museum en sprak met verzamelaarster en kenner bij uitstek Suzan van 't Hof.

Als kind was Suzan van 't Hof al geïnteresseerd in kleding en ze wilde altijd volgens de laatste mode gekleed gaan. Later werd ze lid van de Nederlandse Kostuumvereniging en kreeg les van de bekende Jacoba de Jonge-de Meijere. Zij leerde Suzan kleding beoordelen en hoe je een collectie aanlegt. Deze vereniging en Jacoba de Jonge zijn in Nederland erg belangrijk geweest bij onderzoek naar kleding zoals die door de eeuwen heen werd gedragen.

Het verbaast Suzan van 't Hof dat er in de Nederlandse musea vaak zo weinig aandacht voor de streekdracht is. Haar collectie is door de jaren heen verzameld en elk kledingstuk heeft een bijzonder verhaal. Kleding werd destijds dagelijks of alleen op zondag gedragen en zei veel over je afkomst. Kapotte kledingstukken werden gemaakt of versteld want kleding was duur!

Naast de collectie streekdracht zijn in het museum boeken in oud Nederlands, kinder- en poppenwagens en speelgoed van rond 1900 te zien. Elk voorwerp met een eigen verleden en verhaal.

In deze KunstNetTV uitzending laat Suzan van 't Hof een gedeelte uit haar collectie onderkleding zien en enkele prachtige japonnen uit de 19e eeuw. Ze vertelt over de onhandige hoepelrok (crinoline) en hoe jonge vrouwen het destijds nabootsten. Het is fascinerend om te zien hoe een modebeeld later vaak in een iets andere vorm terugkomt. 

KunstNet is dagelijks te zien om 10.00 uur en 22.00 uur via HALStad Centraal TV op ZIGGO kanaal 42 en kanaal 36 (Alkmaar Stad). Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op www.kunstnet.tv

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl