Alkmaar Centraal

In mei leggen alle vogels een ei. En daarom zijn Alkmaar, Haarlem en Leiden lichtelijk in paniek. Meeuwenoverlast is namelijk een groot probleem in deze drie steden, maar het beroep dat de drie steden hadden aangetekend bij de Raad van State om een tijdelijke ontheffing voor meeuwenbestrijding te krijgen komt te laat. De zittingsdatum is al op 14 april, maar de drie steden realiseerden zich onlangs pas dat dat al middenin het broedseizoen is. Het zou tegen de tijd dat er uitspraak komt dus al te laat zijn om te meeuweneieren nog te mogen vervangen door plastic exemplaren of de eieren anderszins te bewerken waardoor ze niet uitkomen.

Delegaties van de Alkmaar, Haarlem en Leiden waren donderdag dus bij de Raad van State om een voorlopige voorziening te vragen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het bestrijden van de meeuwenoverlast. In 2014 hadden ze nog ontheffing gekregen, maar die ontheffing werd weer ingetrokken toen in april 2015 Faunabescherming Nederland er bezwaar tegen maakte en won. De drie steden hadden hiervoor op hun beurt weer beroep aangetekend.

Staatsraad Henk Lubberdink vond het allemaal maar opmerkelijk dat de drie steden ineens enorme haast hebben terwijl ze de afgelopen maanden geen enkele actie hebben ondernomen wat betreft meeuwen. Ook wees hij er fijntjes op dat het allemaal veel makkelijker was geweest als de drie steden ergens eind 2015 een verzoek hadden gedaan om de zittingsdatum van 14 april wat te vervroegen.

Maar goed, Alkmaar, Haarlem en Leiden zetten nog eens uiteen dat de uitspraak van de zitting op 14 april echt te laat zou zijn, want tegen die tijd zijn de meeuwenkuikens in de eieren levensvatbaar en moet men er sowieso van afblijven. De Faunabescherming wierp tegen dat het weer precies hetzelfde ging als in 2014, toen de drie steden een tijdelijke ontheffing kregen. Lubberdink doet binnen veertien dagen uitspraak.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl