Zaterdag 9 april kunnen inwoners van Alkmaar gratis compost ophalen. De actie vindt plaats tussen 9.00 en 16.00 uur bij Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. Stadswerk072 organiseert deze actie samen met HVC, die het compost beschikbaar stelt. Inwoners dienen zelf een schep mee te nemen om de compost in een meegebrachte aanhanger of zak te kunnen scheppen.

De compost is gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval. De actie is bedoeld om inwoners te laten ervaren dat er van hun gft-afval kwalitatief goede compost kan worden gemaakt, die zij vervolgens weer kunnen hergebruiken.

Gft-afval wordt overigens niet alleen gebruikt om compost van te maken, maar er wordt ook biogas van gemaakt. HVC heeft momenteel een vergistinginstallatie in Middenmeer en Zwolle. Vergisten is het afbreken van organisch materiaal door bacteriën in een zuurstofloze omgeving. De bacteriën zetten de organische stoffen in het gft in een aantal stappen om in biogas. Dit bestaat voor het grootste deel uit methaan (circa 60% CH4) en koolstofdioxide (CO2). Methaan is ook het hoofdbestanddeel van aardgas en is het brandbare deel van biogas. Het gft verblijft ongeveer twee tot drie weken in de vergistingreactor en slinkt door de omzetting tot biogas ongeveer de helft in volume. Dit 'ontgaste' materiaal wordt ontwaterd en daarna omgezet in compost.

Wethouder Duurzaamheid, Jan Nagengast (CDA): “Al met al wordt gft dus niet alleen gecomposteerd maar ook omgezet in groen gas. En daar kunnen de inzamelwagens bijvoorbeeld weer op rijden. Dit is een goed voorbeeld van het optimaal hergebruiken van grondstoffen.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl