Op dinsdag 19 april  gaat op basisschool Het Kompas in Alkmaar de Bibliotheek op School op feestelijke wijze van start. De Bibliotheek op School is een landelijke educatieve aanpak van de bibliotheek, het basisonderwijs en de gemeente om het leesplezier van kinderen te vergroten.

De feestelijke opening start om 13.45 uur. Hanneke Idema, manager publieksdiensten van Bibliotheek Kennemerwaard en Ciska Hemmekam, schooldirecteur van Het Kompas ondertekenen na een welkomstwoord het contract. Leerlingen lezen een zelf geschreven verhaal voor. Elke groep heeft een alinea van het verhaal over Bob Boekenkast geschreven. Van elke groep is er een voorlezer die de alinea voordraagt.

De Bibliotheek op school is een intensieve meerjarige samenwerking tussen basisscholen en de bibliotheek. Doordat de bibliotheek en de scholen hun krachten bundelen en elkaars expertise en bewezen programma’s benutten, werken ze samen aan aantoonbare verbetering van onderwijsresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden. Door deze vaardigheden op jonge leeftijd te versterken gaan bibliotheek en scholen de strijd aan tegen laaggeletterdheid en dragen ze zo bij aan de mediawijsheid van burgers. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Vrij lezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. Ook de gemeente Alkmaar onderschrijft het belang van een goede taal- en leesvaardigheid.

Het Kompas in Alkmaar  is de twintigste school  in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard die gaat werken met de aanpak van de Bibliotheek op School. Andere scholen die ook geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Jeanet Doodeman, domeinspecialist onderwijs via 06 – 102 755 62 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekeken: 3803x