Gemeenten in de regio starten in mei wijkbijeenkomsten, waarin zij huiseigenaren aansporen tot het doen van aanpassingen voor energiebesparing, comfort en voor langer zelfstandig wonen. Gemeente Alkmaar start in de Bergermeer, Heerhugowaard in Schilderswijk 2 en Langedijk in een deel van Sint Pancras.

Huiseigenaren ontvangen een brief van de gemeente. Bewoners kunnen zich melden voor maatwerkadvies, inclusief infraroodscan. Per wijk worden hooguit zes gratis adviezen verloot. Op basis hiervan worden kant-en-klare adviezen voor de meest gangbare woningtypen gepresenteerd.

Als maatregelen gezamenlijk worden gekozen, krijgt de hele groep gratis advies. Meestal komen de kosten per woning dan ook lager uit. Bij voldoende belangstelling voor aanpassingen voor langer zelfstandig wonen, komt er aparte vervolgbijeenkomst.

In de regio is 70% van de huizen in particuliere handen (+/- 80.000). De gemeenten streven er naar dat maatregelen eind 2017 in rond 1.000 huizen zijn uitgevoerd. Dit levert een duurzamer huis op en kan lokale bouw- en installatiebedrijven een impuls geven.

Het Duurzaam Bouwloket is het digitale energieloket van de gemeente waar inwoners gratis en onafhankelijk advies kunnen krijgen. Het loket werkt samen met energie coöperaties en verenigingen. Meer informatie op duurzaambouwloket.nl. Dit project is tot stand gekomen met een subsidiebijdrage vanuit de Woonvisiegelden van de provincie Noord-Holland.

Pin It
Bekeken: 3618x
https://ee.itk.ac.id/data/