Alkmaar, 27 september 2012. Op papier zou AZ geen moeite moeten hebben met de tegenstander van vandaag. Maar ja, het blijft bekervoetbal, dus er is geen pijl op te trekken. SC Veendam kwam vandaag op bezoek in het AFAS stadion om te bepalen wie naar de volgende ronde van de KNVB beker gaat.
AZ begon sterk aan de wedstrijd en in de achtste minuut werd het niveauverschil al duidelijk gemaakt door Viktor Elm, toen hij de bal het doel in werkte , middels een kopbal na een voorzet van Mikhail Rosheuvel. In het vervolg bleef het verschil duidelijk. Het spel werd vooral gespeeld op de helft van Veendam. In de 21e minuut geeft Ettiene Reijnen een voorzet aan, wederom, Viktor Elm, die de bal makkelijk het doel intikte. 2-0. Ook Jozy Altidore was goed bezig. Hij was vaak voorin te vinden, maar kon het doel in het eerste half uur niet raken. Ook een schot van ver van Adam Maher was gevaarlijk, maar keeper Theo Timmermans wist de bal te keren. In de 32e minuut mocht AZ een penalty schieten, nadat Niek Loohuis hands maakte in het strafschopgebied. Dit was de kans voor Viktor Elm om zijn hattrick te vervolmaken. Dit lukte hem. 3-0. Het publiek begon het getal 10 te roepen, maar ondanks deze enthousiaste uitlatingen, werd er niet meer gescoord in de eerste helft.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. AZ ging weer vol op het doel van Veendam af. "Aanvallen is de beste verdediging", wordt weleens gezegd en dat was bij AZ niet tegen dovemans oren. In de 50e minuut kreeg Esteban eindelijk wat te doen bij de eerste gevaarlijke aanval van Veendam. De AZ-doelman had weinig moeite om de bal van Lars Hutten te keren. Een aanval van AZ gaf Jozy Altidore de kans om, in deze wedstrijd, eindelijk te scoren, maar zijn schot kwam tegen de lat terecht. In de competitie is Jozy Altidore trefzekerder, maar voor de beker heeft hij nog geen doelpunt kunnen maken. Ook probeerde Mikhail Rosheuvel een doelpunt te maken, maar zijn inzet ging voorlangs het doel. In de 76e miuut kreeg AZ wederom een penalty. Dit keer ging Jozy Altidore ervoor en schoot de bal hoog in de touwen van het doel. Eindelijk een doelpunt voor de topscorer van AZ. 4-0. In de 78e minuut kreeg Veendam een vrije trap op ongeveer 26 meter van het doel van AZ. Tom Overtoom schoot de bal langs de muur, langs de keeper en in het doel. 4-1. Hoewel de voorsprong nog steeds comfortabel was, bleef AZ gretig om de voorsprong verder uit te bouwen. Dit resulteerde in verschillende kansen, maar geen doelpunten. De scheidsrechter floot af met de stand 4-1 op het scorebord. Door deze winst doet AZ mee aan de loting voor de volgende ronde. De volgende wedstrijd is voor de eredivisie. AZ speelt zondag om 12:30 tegen RKC Waalwijk in het AFAS stadion.

Bekeken: 1358x