Op 31 maart is het verzoek om een voorlopige voorziening van gemeenten Alkmaar, Haarlem en Leiden behandeld bij de Raad van State. De voorzieningenrechter heeft dinsdag het verzoek afgewezen, tot teleurstelling van het stadsbestuur.

Gemeenten kunnen dus vooralsnog de ontheffing Flora- en Faunawet niet benutten om meeuwen te verjagen, te verontrusten en nestbeheer toe te passen, zoals eieren met olie insmeren. Wel kunnen maatregelen genomen worden, zoals het plaatsen en promoten van ondergrondse vuilcontainers, voorlichting over het ontoegankelijk maken van daken en het niet voeren van meeuwen.

In de uitspraak staat dat deze procedure zich niet leent voor een inhoudelijke beoordeling van de ingestelde hoger beroepen, nu daarin complexe juridische vraagstukken aan de orde worden gesteld. Deze beoordeling zal daarom plaatsvinden in de bodemprocedure, waarvan de zitting op 14 april plaatsvindt. Uitslag wordt niet eerder verwacht dan eind mei.

Een maatregel voor inwoners is om de anti-overlast poster te downloaden van alkmaar.nl/meeuwen en deze voor anderen zichtbaar op te hangen. 

In april starten meeuwen met paren vormen en nestelen. Als ze eenmaal op het dak zitten mag het nest niet meer verwijderd of vernield worden. Om te voorkomen dat meeuwen op het dak gaan nestelen is er de de folder ‘Voorkom meeuwen op uw dak’.

Een melding van meeuwen die gaan nesten kan men doorgeven via de alkmaar.nl of telefonisch via 14 072. Of bel een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het tegengaan van overlast door dieren en/of vogels. Kijk voor meer informatie ook op alkmaar.nl/meeuwen.

Pin It
Bekeken: 3833x
https://ee.itk.ac.id/data/