Alkmaar Centraal

Op zondag 15 april 1945 werden bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in Sint Pancras twintig mannen gefusilleerd. Vrijdag 15 april 2016 werd die fusillade zoals elk jaar herdacht bij het monument langs het spoor, dat precies op de plaats staat waar de fusillade plaatsvond.

Elk jaar herdenken de groepen 7 en 8 van de drie basisscholen in Sint Pancras de executie. Die herdenking is ooit ontstaan uit een initiatief van basisschool Het Baken. Directeur Fred de Wildt: “Het is eigenlijk wel mooi dat je met drie basisscholen, met alle kinderen van groep 7 en 8 om dat monument staat. Het is echt een gezamenlijke activiteit geworden”.  

De Wildt vindt dat de kracht van de herdenking: het feit dat de kinderen zich ervan bewust worden dat de Tweede Wereldoorlog nu wel voorbij is, maar dat dit niet betekent dat er helemaal geen oorlog meer is. Hij voegt eraan toe dat deze link tussen toen en nu ook belangrijk is omdat kinderen van deze leeftijd oorlog toch vaak best wel spannend vinden en romantiseren.

Ook burgemeester Cornelisse en wethouder Fintelman van gemeente Langedijk ' namen deel aan de herdenking. Meer over de herdenking van de fussilade is komende woensdag te lezen in de Langedijk Centraal krant.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl