Museum In 't Houten Huis in De Rijp opende zaterdag het seizoen met de molententoonstelling 'Leven van de wind – Molens van het Schermereiland'. Historicus Herman Kaptein nam het officiële deel voor zijn rekening.

De windmolen heeft in de historie van het Schermereiland een belangrijke rol gespeeld. Hij droeg bij aan de bloei van de dorpen Graft en De Rijp. Vanaf het begin van de 17e eeuw zijn er bij elkaar zo'n 80 polder-, koren- en industriemolens werkzaam geweest op het Schermereiland en in de aangrenzende Starnmeerpolder. De industriemolens waren vooral hennepkloppers, houtzaagmolens en oliemolens.

Toen in 1612 het Beemstermeer werd drooggelegd, werd de poldermolen een normale zaak in de wijde omgeving.

Elke soort molen wordt uitvoerig belicht met oude plattegronden, afbeeldingen, modellen, objecten, (eind) producten en taferelen van onder andere een zeilmakerij. Voor de jeugd is er een educatief spel. 

De tentoonstelling en nevenactiviteiten lopen tot 15 september. Meer informatie op houtenhuis.nl. Kijk ook op Facebook en Youtube. (foto's: Karin van Velthuijsen)

Pin It
Bekeken: 4305x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/