Alkmaar Centraal

Tijdens de opgraving aan de Kerkweg 26 in Veenhuizen zijn in de grafkelder van de Van Brederodes zeven schedels gevonden, waarvan één van een kind. Opmerkelijk, want naast Reinout zelf, zouden zijn ouders, zijn laatste echtgenote en drie kinderen in het graf moeten liggen, meldt het NHD.

Begraven in 1633 staat Van Brederode's grafmonument inmiddels in de vijfde kerk, of eigenlijk er net naast nu, want het kerkje van 1965 staat niet precies op de plek van zijn voorganger. Het leverde wat opwinding op bij de vondst van een eerste schedel, maar die bleek net buiten de kapel te liggen. Fysisch antropoloog Constance van der Linde ging verder op zoek.

Drie van de schedels hadden voldoende kiezen voor DNA- en isotopenonderzoek. Reinout was geboren Haarlemmer en isotopen verschillen per gebied. De Universiteit van Leiden komt in oktober met de uitslag.

Ook opmerkelijk is dat het graf dijbenen van tien personen prijsgaf. Mogelijk komt dit doordat omliggende grond in de grafkelder gestort is toen de vorige kerk werd gesloopt. Er was dinsdag nog een derde verrassing. Om de grafkelder werd het fundament van het oorspronkelijke graf teruggevonden. Die was koepelvormig en twee keer zo breed als de huidige kelder van 1.20 meter breed.

De archeologen zijn blij met deze bijvangst, aldus het NHD. De bedoeling is dat er weer een koepel over het graf heen gebouwd wordt, met de oorspronkelijke boog. Tussen het huidige grafdeel en het oude fundament lagen ook overblijfselen.

Zaterdag is de opgraving tussen 11.00 en 17.00 open voor publiek. Van der Linde en de archeoloog geven dan uitleg over de opgravingen. De gemeente verwacht veel drukte en zet drie verkeersregelaars in. De opgravingen zijn in het kader van het Brederodejaar. Meer hierover op heerhugowaard.nl/brederodejaar en Brederodejaar2016.nl. 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl