Alkmaar, 20 oktober 2012. Het is bijna twee weken na de rampzalige wedstrijd tegen FC Twente, waarin Adam Maher en Jozy Altidore een rode kaart incasseerden, als AZ de gasten uit Nijmegen ontvangt in het eigen AFAS-stadion. Zal AZ de twee belangrijke spelers missen in de wedstrijd tegen NEC, zal in de hoofden van de critici om gaan en, natuurlijk, ook van de supporters. Vervangers van de sterspelers zijn Ruud Boymans en Steven Berghuis. 
In het begin van de eerste helft werd vooral de verdediging van AZ op de proef gesteld, doordat NEC enkele kansen creëerden, maar na vijf minuten kon AZ ook Gabor Babos, de keeper van NEC, aan het werk zetten. In de beginfase speelden beide teams aanvallend spel. Dit resulteerde in kleine kansen bij beide doelen. In de 15e minuut resulteerde een vrije trap van Ryan Koolwijk in het eerste doelpunt. De vrije trap werd genomen van ongeveer 25 meter, langs de tweemans-muur en langs keeper Esteban. 0 -1. In de 17e minuut werd Leroy George, door Nick Viergever, in het strafschopgebied getackeld. De scheidsrechter gaf een strafschop en Ryan Koolwijk wist deze te verzilveren. 0-2. AZ had het moeilijk. Passes kwamen niet aan en cobinaties kwamen niet van de grond. In de tussentijd bleef NEC gevaarlijk en schoten verschillende keren op het doel van AZ. In de 27e minuut werd Esteban, na een schot van Ryan Koolwijk, weer gepasseerd, maar de bal kwam tegen de paal aan. Gevaarlijkste momenten van AZ waren de kopballen van Ruud Boymans. De eerste ging over en de tweede werd met moeite door Gabor Babos buiten het doel gehouden. Overige kansen waren er eigenlijk niet in de eerste helft voor de elf van Gertjan Verbeek. De eerste helft werd afgefloten met de stand 0-2.
In het begin van de tweede helft leek AZ aggresiever dan de eerste helft. Aanvallen was het devies en dat werd getoond door verschillende kansen voor het doel van Gabor Babos. Het is niet beken wat Gertjan Verbeek gezegd had in de rust, maar de organisatie leek er wel door verbeterd. Doelpunten kwamen hier vooralsnog niet uit. De gevaarlijkste momenten van AZ waren, in de tweede helft, vooral bij hoekschoppen. Wederom probeer Boymans met zijn hoofd de aansluitingstreffer te maken, maar de verdediging van NEC hield stand. In de 75e minuut kreeg Steven Berghuis een grote kans, nadat Markus Henriksen de bal hoog voor het doel speelde. Berghuis kon de bal niet raken en eindigde zelf in het doel van NEC. Hoewel AZ vaker op het veld van NEC te vinden was, kon de eindstand niet veranderd worden. In de laatste minuten had Melvin Platje nog een kans om een derde doelpunt te maken. Een hoge voorzet, vanaf de helft van NEC, werd naar Esteban gekopt, maar deze mistte de bal, waardoor Platje alleen voor het doel kwam. Zijn schot eindigde in het zijnet. De wedstrijd werd afgefloten bij de stand 0-2.
Door dit verlies staat AZ 11e in de eredivisie, maar er moeten nog enkele wedstrijden gespeeld worden, waardoor AZ nog kan zakken. De volgende wedstrijd is op 28 oktober in Arnhem tegen Vitesse.

Pin It
Bekeken: 1571x
https://ee.itk.ac.id/data/