In gemeente Alkmaar wordt woensdag 4 mei op vier verschillende plaatsen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 5 mei is in De Alkmaarder Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Op 4 mei worden burgers en militairen herdacht, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesmissies. Op 5 mei vieren we dat er in 1945 een einde kwam aan deze oorlog en dat we in Nederland in vrijheid leven. Dit is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

De herdenking vindt plaats bij de Grote Kerk Alkmaar en de Harddraverslaan, de R.K. Kerk in Oudorp en het monument aan de Bovenweg, ‘Het Schermer Wapen’ en de kerk Stompetoren en de Grote Kerk van De Rijp en de Katholieke begraafplaats. Meer informatie over de ceremonies op pers.alkmaar.nl.

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert op 5 mei van 12.30 tot 20.15 uur voor de 21e keer in De Alkmaarder Hout het bevrijdingsfestival. Op twee podia spelen zeven bands en er zijn veel activiteiten voor kinderen. Het thema is dit jaar ‘vluchtelingen’. Meer op bevrijdingsfestivalalkmaar.nl en Twitter.com/5meialkmaar.

In de nacht van 4 op 5 mei brengen leden van AV Hylas, politie, brandweer en inwoners van de gemeente Alkmaar, in estafettevorm het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar De Hout. Ze komen langs de monumenten in De Rijp (09.40 uur), Stompetoren (11.20 uur) en Alkmaar (13.15 uur). Om 13.30 uur ontsteekt wethouder en loper Pieter Dijkman het Alkmaarse Bevrijdingsvuur.

De Nederlandse vlag hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag in top. De wimpel wordt niet gebruikt.

Bekeken: 4071x