Alkmaar, 23 oktober 2012. Het plan Yxie/Provadja mag dan reeds van tafel zijn, René de Boer van D66 vroeg VVD en OPA middels een open brief hun negatieve oordeel te heroverwegen. De Boer schrijft dat er met twee maten wordt gemeten en dat de indruk wordt gewekt dat het project niet kán slagen. Zijn partij wil het oordeel van de geschillencommissie afwachten. Aanleiding voor het weer op de agenda komen van dit oude thema zijn de stevige beschuldigingen van Yxie-ambassadeur en -beschermheer Zwagerman aan het adres van het stadsbestuur. De gemeente trok na een collegewissel zijn handen af van het cultuurcentrum. Het nieuwe college oordeelde dat de gemeenschap jaarlijks teveel zou moeten bijleggen, en dat het risico op een strop te groot was.

Yxie en de erven van Lucebert wilden niet meteen een nieuwe stap naar de de rechter zetten, maar een onafhankelijke geschillencommissie hebben voor een bindend advies over het gewijzigde besluit. Dat is advies is er nog altijd niet, maar in juni gaf de commissie wel al aan dat het project niet langer als politieke realiteit gezien kan worden. De benadeelde partijen wilden zich vervolgens voor 13 miljoen euro bij het besluit neerleggen. Dit is ongeveer het totale bedrag aan investeringskosten. Het bedrag is onder andere terug te vinden in een 'second opinion' van LAGroup voor de gemeente. Daarin staat ook dat de gemeente jaarlijks 400.000 euro zou moeten bijschieten, bovenop de al geraamde 800.000 euro. Voorzitter van de raad van toezicht bij Yxie, Willem Laan, vond het schandalig dat de gemeente voor het bindende advies al met een financieel plaatje naar buiten was gekomen. Net als nu D66, gaf hij tevens aan dat de getallen een vertekend beeld gaven.

De commissie zal naar verwachting dit jaar nog met een uitspraak komen. Daarop vooruitlopend zijn wethouders al aan het nadenken over wat-te-doen met de 500.000 euro die nog voor Yxie gereserveerd staat en die dan eventueel vrijkomt

Mocht u interesse hebben in die second opinion uit 2011, kijk dan HIER (pdf)

Bekeken: 1721x