×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 648 niet laden

Alkmaar, 25 oktober 2012. Donderdagochtend besteedde het NHD met grote koppen veel aandacht aan de kwestie rond Yxie. De redactie is in het bezit van diverse documenten, waaruit zou blijken dat de komst van het cultuurcentrum flink is tegengewerkt. Met name OPA-fractievoorzitter Victor Kloos moest het ontgelden. Het zou om een wraakactie gaan richting de PvdA en er wordt zelfs drankgebruik genoemd. De huidige coalitie, met OPA dus voorop, heeft volgens de krant onderzoeken rond Yxie gemanipuleerd. De gemeente mag zich dan wel in het openbaar onthouden van commentaar tot de geschillencommissie uitspraak doet, er is voldoende informatie beschikbaar om het eenzijdige beeld te nuanceren.

Over de gevolgen voor de belastingbetaler laat het NHD zich nauwelijks uit. Het is namelijk de Alkmaarder die jaarlijks de door YXIE geraamde 800.000 euro, of de door de gemeente geraamde 1,2 miljoen moet ophoesten. Geld dat dan bijvoorbeeld niet voor andere cultuurprojecten ingezet kan worden. Zowel het eerste als het tweede onderzoek van LAGroup geven aan dat er vraagtekens bij de haalbaarheid gezet kunnen worden. In het eerste onderzoek werden deze vraagtekens ingevuld vanuit een positieve visie. Groen licht volgde. In het tweede onderzoek werden deze ingevuld vanuit een minder positieve visie, met als gevolg een trap op de rem. De Alkmaarsche Courant laat zich niet uit over de in 2011 aangekondigde bezuinigingen van het rijk op cultuur (20%) en de nadruk op musea en erfgoed. Ook niet over het feit dat de 10% bezuiniging op YXIE binnen het bereik valt van wat alle gemeenten aan bezuinigingen op cultuur planden (tussen de 4% en 13,5%). 

Gezien het voorgaande, had onder de kop 'Yxie moest weg, linksom of rechtsom' een compleet andere boodschap kunnen staan. Bijvoorbeeld dat YXIE sowieso nooit groen licht had mogen krijgen, of dat OPA pas later in de positie kwam om eindelijk aan de teugels te trekken, zodat paradepaardje YXIE gestopt kon worden, voordat het de afgrond in loopt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl