Alkmaar, 28 oktober 2012. Vandaag ging AZ op bezoek bij Vitesse in Arnhem. Voor de selectie kon Coach Gertjan Verbeek weer beschikken over Adam Maher en Jozy Altidore en deze werden meteen in de basis gezet.
De wedstrijd begon rustig. Beide teams wisten de rust te houden om aanvallen gedegen op te bouwen en daarbij kwam de bal dicht bij het doel. Omdat de verdedigers goed werk verrichtten, kwam een aanval sporadisch tot een schot op doel. In de 25e minuut kwam de combinatie Maher-Altidore voor het eerst echt op stoom. Adam Maher kon de bal naar Jozy Altidore spelen in het doelgebied. Altidore hoefde alleen de keeper, Piet Velthuizen, te passeren, maar deze kon de ingrijpen en voorkwam een doelpunt. In de volgende minuten was het vooral Vitesse die een paar keer gevaarlijk kon uitkomen. In de 39e minuut wist Roy Beerens de bal in het doel te koppen. De voorzet was van Donny Gorter. 0-1. In de 43e minuut had Jozy Altidore het tweede doelpunt op zijn schoen, maar zijn schot, op aangeven van Markus Henriksen, ging hard naast. AZ was druk op jacht om de voorsporng uit te breiden, maar de scheidsrechter floot de eerste helft af bij de stand 0-1.
Vitesse kwam gedrevener uit de kleedkamer voor de tweede helft. In de eerste minuten was het team uit Arnhem veel feller dan in de eerste helft. De 11 uit Alkmaar wist hier even geen raad mee. Dit leidde verschillende malen tot gevaarlijke situaties voor het doel van Esteban, maar de bal ging niet het doel in. Aan de andere kant was Jozy Altidore weer gevaarlijk, maar zijn aanvallen werden vroeg gestuit. AZ had duidelijk meer moeite met de ambities van Vitesse en, als AZ kon aanvallen, kwamen de snelle combinaties niet uit de verf. Ondertussen creërde Vitesse meer kansen, die over of naast het doel of in de handen van keeper Esteban terechtkwamen. In de 72e minuut was het dan wel raak. Marco van Ginkel wist de val langs de keeper te spelen. 1-1. Het werd tijd voor AZ om de druk weer op te voeren, maar Vitesse bleef aandringen. In de 88e minuut wist Johann Berg Gudmundsson de bal langs de keeper te spelen. Hij kreeg de bal van Jozy Altidore en maakte het af met een harde lage trap. 1-2. 4 minuten later werd de wedstrijd afgefloten bij de stand 1-2.
Door deze winst  stijgt AZ naar de 10e positie in de eredivisie. De volgende wedstrijd van AZ is voor de KNVB Beker op donderdag 1 november. AZ gaat dan op bezoek bij Sneek. De volgende eredivisie wedstrijd is zondag 4 november. In Alkmaar komt dan VVV Venlo op bezoek.

Bekeken: 1362x