×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 648 niet laden

Alkmaar, 29 oktober 2012.  ‘De meeste mensen weten niet wat voor moois er allemaal gebeurt in het theater, zowel in kleine zalen als bij goede amateurgroepen. Met het BrugTheaterFestival willen we op een heel laagdrempelige manier daar iets van laten zien.’ Het festival waar artistiek leider en theatermaker Leoni van Veen het over heeft vindt plaats in het weekend van 16, 17 en 18 november en wordt bij tien cafés rondom de Plattestenenbrug in Alkmaar georganiseerd. Tal van theatervormen zullen te zien zijn in voorstellingen van elk ongeveer 20 minuten: teksttoneel, musical, dans en mime, hilarisch of tragisch, verrassend of herkenbaar. Toegang is gratis en een drankje is binnen handbereik.

Voorbeeld is het Utrechts Theaterfestival. Amateurgroepen spelen meestal alleen voor eigen familie en vrienden, terwijl ze vaak heel mooie dingen doen. Ze krijgen nu de kans om zich te presenteren, en toeschouwers hoeven geen duur toegangskaartje te kopen. Met behulp van de organisatoren van het Alkmaars Eenakterfestival werden tal van groepen benaderd. De cafés reageerden allemaal al even positief. Er is een behoorlijk strenge selectie toegepast. Er zijn drie theaterroutes uitgezet. Men gaat langs drie kroegen met elk een voorstelling. Soms zijn dat scènes uit langere voorstellingen, soms zijn ze speciaal gemaakt. Liefhebbers hoeven zich overigens niet aan de routes te houden.

De eerste route biedt de Amsterdamse groep Nanook Nono met ‘Verdwaald’, de Alkmaarse jongerenproductieklas van Artiance met ‘Homo Baardiëns’ en scènes uit de voorstelling ‘Familieberichten’ van productiehuis Siberische Bruiloft en theatergroep Eenhoorn, een samenwerkingsproject voor spelers met en zonder beperking. Wie de tweede route volgt, ziet een voorstelling van Lisa Stam ‘Belofte’, Toneelgroep Varkens met ‘Hond’, bewegingstheater Poolse Vis met ‘Moei’ en toneelgroep Spot70 met ‘Bar en boos’. Het publiek dat voor route drie kiest krijgt de dansvoorstelling ‘Solitude’ van de Dansonderneming te zien en verder het duo Zij van hiernaast met ‘Last tango in Alkmaar’ en het duo Klomp met ‘A star is born’. Het Eetpaleis heeft een speciaal Theatermenu met daarbij op zondagavond Cor Dol die chansons van Jacques Brel zingt, begeleid door pianist Feico de Leeuw.

Op de Platte Stenen Brug zelf komt een keet te staan, waar het publiek flyers kan ophalen van alle groepen die meedoen. ,,Want dat is uiteindelijk het doel. Dat mensen zo enthousiast worden over wat ze gezien hebben dat ze later één of meer van de voorstellingen nog eens gaan bezoeken.’’ Het volledige programma van het BrugTheaterFestival met deelnemende cafés, aanvangstijden en achtergrondinformatie is hier te vinden op of like BrugTheaterFestival op Facebook.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl