Alkmaar, 30 oktober 2012. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf op maandag, samen met TAQA Energy B.V en haar partner EBN B.V. het officiële startsein voor de bouw van Gasopslag Bergermeer. Dat ging gepaard met een lichtshow en het nodige tromgeroffel. Met de bouw van dit project wordt de grootste gasopslag, die toegankelijk is voor derden van West-Europa gerealiseerd. De bouw wordt voltooid in 2015. Er is een capaciteit van 4,1 miljard kubieke meters, goed voor de jaarlijkse behoefte van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens en het draagt straks bij aan een betere internationale marktwerking en uiteindelijk scherpere consumentenprijzen. Het lege gasveld tussen Alkmaar en Bergen is bij uitstek geschikt qua omvang en bodemsamenstelling.

Gasopslag Bergermeer bestaat onder andere uit een puttenlocatie en elders een installatie waar het gas behandeld en op druk gebracht wordt. De afgelopen maanden is begonnen aan de voorbereidende werkzaamheden. Op de puttenlocatie wordt eind dit jaar de boortoren opgebouwd, die 14 nieuwe putten gaat boren. TAQA Energy neemt tal van maatregelen om de overlast voor mens en natuur tijdens de aanleg van Gasopslag Bergermeer tot een minimum te beperken. Zo maakt de 54 meter hoge boortoren geen gebruik van lawaaiige generatoren, maar van elektriciteit uit het net en komt er een geluidsscherm omheen te staan. De boorwerkzaamheden zijn naar verwachting begin 2014 gereed. Dan zal de boortoren worden afgebouwd en wordt de gasopslag volledig ondergronds afgewerkt, zodat er vanaf de weg niets meer te zien zal zijn.

Als onderdeel van de realisatie werd in 2009 een overeenkomst gesloten met Gazprom voor het leveren van kussengas in ruil van opslagcapaciteit. Daarnaast heeft TAQA vorig jaar via een Open Season de eerste klanten geworven voor de gasopslag. Het gaat om gerenommeerde Europese energiebedrijven, waaronder het Noorse Statoil, het Zweedse Vattenfall, het Franse EDF. Op dit moment loopt opnieuw een open inschrijving voor 3 TWh.

 

 

Foto: TAQA

Pin It
Bekeken: 1363x
https://ee.itk.ac.id/data/