Alkmaar Centraal

Zo’n driehonderd bewoners van het Heerhugowaardse AZC zijn in hongerstaking gegaan, kreeg manager Jeanine Stricker te lezen in een protestbrief. Dit meldt het NHD. Ze zijn zo wanhopig dat ze nog liever teruggaan naar het oorlogsgebied dat ze zijn ontvlucht, dan te  blijven in ‘dat kamp’. De bezoekers eisen overplaatsing.

De hongerstakers hebben er alle begrip voor dat het behelpen was, maar na acht maanden vinden zij dat het niet langer zo kan. Stricker stelt dat de staking anoniem is en dat bewoners zich gedwongen voelen om mee te doen. Zij wil dat ze met haar in gesprek gaan, maar dat zouden ze al vaak hebben geprobeerd.

Sterker nog, mensen die kritiek leveren zouden op een zwarte lijst komen en geen buskaart of een intern baantje krijgen. Ook zouden vrijwilligers de deur gewezen worden als zij gaan kijken bij de kamers. "Het COA werpt een muur op tussen ons en de buitenwereld", aldus de bewoners.

Westlinge zou verbouwd worden, maar dat is nog niet gebeurd. Er is één toilet per tien mensen, één warme douche en één wasmachine per honderd. En elke twee dagen valt er wel een kind van een steile stalen buitentrap. Kamers kunnen niet op slot en medewerkers van het COA stappen soms zomaar binnen,  ondanks dat het COA stelt de kamers als privédomein te zien.

De kamers van 3x3,5m hebben geen afscheiding (en geen tv). Dit is vooral hoogst vervelend voor moslima's met vreemde mannelijke kamergenoten. En het eten is magnetronvoedsel uit plastic dozen. Marokkaans eten dat de mensen uit Afghanistan, Syrië en Irak niet lusten, aldus woordvoerder Saèd Fanari.

Bewoners krijgen nu €12,59 per week, maar geen melkpoeder en hygiënische artikelen meer. In andere AZC's zou dit €45 of €57 zijn. Men moet daar wel zelf van koken, 'maar dat zou een zegen zijn'. Ook is er maar één loket voor vragen en het regelen van zaken, dat vijf dagen per week open is, en dan één uurtje. Veel mensen komen voor niets.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl