De bunker in de Alkmaarse Hout is zowel bekend als onbekend. vrijwel iedere Alkmaarder kent het brok beton, maar iemand die hier naar toe is verhuisd zou er zo maar tientallen keren langsgereden kunnen zijn zonder het bestaan ervan te kennen. De bunker heeft de poëtische naam R616 en deed tijdens de tweede wereldoorlog dienst als telefoon- of communicatiebunker. Alkmaar was toen niet alleen een knooppunt van telefoonlijnen maar diende samen met het Noordhollands Kanaal ook als (tweedelijns) verdediging voor het geval de geallieerden aan de kust zouden landen.

Zaterdag was de bunker tussen 11.00 en 15.00 uur geopend voor het publiek en de animo om een kijkje te nemen bleek groter dan verwacht. Het resulteerde in lange wachtrijen. De rij werd een half uur eerder dan was vermeld gesloten, met her en der teleurstelling als gevolg. Het duurde nog tot 15:30 uur voordat de laatsten binnen waren geweest.

De bunker is tijdens de Open monumentendagen ook al eens open geweest, maar toen was het aanmerkelijk rustiger. De bezichting werd mogelijk gemaakt door Regionaal Archief Alkmaar en Erfgoed Alkmaar. (foto's: Marco Schilpp)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl