De rechter beperkt gemeenten steeds vaker in mogelijkheden om minder uren thuishulp te vergoeden. De voorwaarden voor keukentafelgesprekken en algemene voorzieningen worden in de rechtszaal steeds scherper afgebakend. Bijvoorbeeld over hoe intensief een keukentafelgesprek moet zijn of hoe een “algemene voorziening voor thuishulp” er uit moet zien.

Daarnaast is het principe dat drie uur huishoudelijke hulp “algemeen gebruikelijk” is door de bestuursrechter van de rechtbank Gelderland afgelopen maandag verworpen. De individuele omstandigheden van de inwoners moeten in het besluit worden betrokken.

Het wordt steeds duidelijker dat je als gemeente heel grondig naar de individuele situatie moet kijken en dat keukentafelgesprekken dus niet het sluitstuk van het proces kunnen en mogen zijn.

De SeniorenPartij Alkmaar krijgt signalen dat er gekort wordt op voorzieningen en stelt het college hierover schriftelijke vragen. De fractie vraagt onder welke aangescherpte voorwaarden –gelet op de thans beschikbare jurisprudentie– keukentafelgesprekken plaatsvinden, hoe vaak dit tot vermindering van thuiszorg leidde, wat de besparing was en hoeveel bezwaarprocedures er sinds de invoering zijn geweest.

Pin It
Bekeken: 3766x
https://ee.itk.ac.id/data/