Cyberrechercheurs hebben de laatste weken nog twee verdachten aangehouden voor de bedreiging van het platleggen van de site van de Belastingdienst rond 1 april 2016. Eerder was een 17-jarige Alkmaarder aangehouden. Nu zijn ook een 19-jarige inwoner uit Ursem en een 15-jarige inwoner uit Cuijk aangehouden.

De twee jongeren bleken naast de bedreiging van een Ddos-aanval op de Belastingdienst, ook betrokken bij geslaagde Ddos-aanvallen op twee website eind maart. Twee mediabedrijven deden hiervan aangifte. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Het blijkt dat het relatief makkelijk is om goedkope software te downloaden voor cyberdelicten. Jongeren realiseren zich niet dat de politie steeds vaker digitaal onderzoek doet en dat gesnapt worden verstrekkende gevolgen heeft. Men moet geleden schade terugbetalen en krijgt een strafblad, dat je kan blijven achtervolgen.

Naast het “Ddossen” van sites, hacken de jongeren ook onderling om privacy-gevoelige gegevens van die persoon en dienst familie op het internet te zetten. Ouders komen er doorgaans pas achter, totdat de politie op de stoep staat. De politie adviseert dan ook ouders om het onderwerp te bespreken binnen het gezin.

Bekeken: 3194x