De gemeenteraad heeft unaniem bepaald dat het jaarsalaris van HVC-directeur Wim van Lieshout naar beneden moet tot onder de Balkenende-norm van €157.000. Dat betekent een vermindering met bijna een ton aan gemeenschapsgeld.

Willem Peters van BAS plaatste nog een kritische noot. In 2015 was nog de wet Gemeenschappelijke Regelingen ingesteld voor controle, maar uiteindelijk heeft Alkmaar van andere gemeenten vernomen wat Van Lieshout verdiende. "We hebben collectief zitten slapen". Peters ziet graag dat salarissen van andere topfunctionarissen, verbonden aan de gemeente, ook onder de loep genomen worden.

Yolande de Bont van OPA beaamde dat er niet goed opgelet is. De HVC-directeur verdiende in 2013 en 2014 evenveel. Zij stelt dat, er vanuit gaande dat Van Lieshout aftreed, de motie óf drie jaar te laat komt, of net te vroeg.

CDA-lid Joop Klukhuhn nuanceerde de kritiek. De gemeente heeft geen aandelen in de HVC en daarom ook geen spreekrecht in de vergadering. De ingewikkelde organisatievorm maakt het lastig invloed uit te oefenen, met het oog op de Wet Normering Topinkomens. De acht aangesloten gemeenten zouden via het orgaan Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en Omstreken druk kunnen uitoefenen.

Bekeken: 3702x