Afgelopen week is de nieuwe culturele e-bike fietsroute door Alkmaar, Bergen en Heiloo officieel gelanceerd door de wethouders cultuur van de drie gemeenten. Een enthousiaste groep fietste meteen al de route, die is ontwikkeld door cultuurmakelaar Karin Geelink, samen met de ANWB. Speciale borden lichten culturele - en historische highlights uit bij de knooppuntborden.

De zogenaamde 'Culturele Ontdekkingstocht – langs vissers, kunstenaars, monniken & molenaars’ is 60 kilometer lang, maar het is ook mogelijk kleinere rondjes van 31 en 42 kilometer te maken. Het is een tocht langs kleine en grote ontdekkingen uit heden en verleden.

De route voert onder andere langs een prachtige beeldentuin in Grootschermer, de bedevaartkapel OLV Ter Nood in Heiloo, de slotkapel in Egmond aan de Hoef, de culturele buitenplaats KRANENBURGH in Bergen en het Beatles Museum in Alkmaar. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden voor een versnapering. Ook staan verhuurders van e-bikes aangeduid.

De route maakt gebruik van het knooppuntennetwerk. Onder vijftien ‘knooppuntborden’ staat een bord met verwijzingen naar culturele instellingen of monumenten, inclusief het aantal kilometers ernaartoe. Ook handig voor fietsers die niet de route rijden.

Met de route wordt kunst en cultuur(historie) in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo beter zichtbaar en de stap verkleind om een (onbekend) museum, theater of monument te bezoeken. De route is te downloaden via cultuurregioalkmaar.nl of alkmaarprachtstad.nl. Op papier is deze ook gratis verkrijgbaar bij diverse toeristische en culturele instellingen in de regio.

Het project komt voort uit het cultuurconvenant tussen de drie gemeenten en TAQA Energy BV. Financiële steun komt van de gemeenten, Nu.Hier.Noord-Holland, Coöperatiefonds Rabobank Alkmaar e.o. en het TAQA Cultuurfonds.

Bekeken: 3458x