Toen vorige zomer 50 kinderen, begeleid door 15 kunstenaars, technici en leerkrachten, een week lang werkten aan een eigen vakantieparadijs, wist Tamara Roos al dat ze iets moois in handen had. De initiatiefnemer, werkzaam bij Artiance, ontwikkelde samen met HAL25 en de Kaasfabriek een nieuwe traditie: Alkmaar Aan Zee. 

Op eigen wijze bouwen kinderen van 18 t/m 22 juli een 'Autarkische Stad'. Daarbij staan samenwerking, creativiteit en oplossingsgericht denken centraal. "Er ligt vooraf niets vast, alles wordt ter plekke bedacht en uitgewerkt door de kinderen en de begeleiders coachen hen, zonder te veel te sturen," aldus Roos.

Dit jaar wordt een heuse film gemaakt. Tamara Roos: "De kinderen starten met workshops, zodat ze weten wat er allemaal te doen is. Ze kunnen leren acteren, decors maken, koken voor cast en crew, monteren, filmen, affiches maken et cetera. Vanaf dat moment gaan ze het zelf bepalen." Ook de begeleiders laten zich verrassen.

Dat het wordingsproces eigenlijk het belangrijkste is deed Alkmaar Aan Zee opvallen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Roos: “We zijn de komende twee jaar uitgeroepen tot beeldbepalend project van dit fonds. Een enorme opsteker en tegelijk een mogelijkheid om dit project nationaal uit te rollen".

Deze zomer gaan tientallen basisscholieren uit Arnhem en Purmerend ook aan de slag gaan binnen het 'Aan Zee' concept. Kinderen die vanwege de financiële situatie van hun ouders niet op vakantie gaan, zijn hier de hoofddoelgroep.

Van 18 t/m 22 juli bruist het terrein van HAL25 van de activiteit met 50 kinderen van 9 t/m 12 jaar. Dagelijks werken ze tussen 9.00 en 16.30 uur aan hun ideeën. Op vrijdag wordt het eindresultaat getoond.

Vanaf 20 mei kunnen creatieve kinderen zich via kinderenaanzee.nl inschrijven. Vol is vol! (foto: Eric Minten)

Bekeken: 3722x