Vrijdag werd de geheel vernieuwde bovenverdieping van Stedelijk Museum Alkmaar feestelijk geopend. “Ons huis is klaar”, sprak directeur Lidewij de Koekkoek. "We zijn geworden waar we al jaren van droomden: een ‘state of the art’ stadsmuseum.”

De Koekkoek: “Met deze afronding zet het museum haar strategie neer: een museum voor kunst en geschiedenis dat uitgaat van zijn kwaliteiten, van wat we in huis hebben, van verhalen en objecten. Met een mooie collectie, een modern en spannend gebouw en een centrale ligging in de stad en de regio.”

In de vaste opstelling staat de (kunst-) geschiedenis van de stad centraal en in tijdelijke tentoonstellingen richt het Stedelijk Museum zich voor de periode 2016-2020 vooral op kunst. In de grote zaal is er elk voorjaar een expositie over de Bergense School en in het najaar over kunst van de 16e of 17e eeuw.

De Koekkoek: “Dit jaar is een echt kroonjaar, met de succesvolle tentoonstelling over modernist Gerrit Willem van Blaaderen, de afronding van de bovenzaal voor de Bergense School en moderne kunst, met Picasso in Holland en dit najaar classicist Caesar van Everdingen. Tentoonstellingen met allure, maar ook gedurfd.”

Tijdens de opening op 20 mei is de Kring Bergense School opgericht, met als erelid de grootste ambassadeur Renée Smithuis. Het is een kring voor liefhebbers en verzamelaars, die met Stedelijk Museum Alkmaar hun liefde voor de School kunnen delen. Smithuis wist op de feestelijke receptie al bijna vijftig leden aan deze vriendenkring te binden. Leden kunnen rekenen op speciale ontvangsten in het museum, een kijkje in het depot, een bezoek aan een verzamelaar en een jaarlijks diner in de nieuwe Bergense School zaal.

Meer over de exposities op stedelijkmuseumalkmaar.nl. (Foto: Rick Akkermans)

Pin It
Bekeken: 3724x
https://ee.itk.ac.id/data/