Bij ruim 250 bezoekers van de Huidkankerdag op zaterdag 21 mei is een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Bij Centrum Oosterwal in Alkmaar en Heerhugowaard meldden zich in totaal 190 bezoekers, van wie er 23 huidkanker bleken te hebben.

De Huidkankerdag werd voor de vierde keer georganiseerd op initiatief van de beroepsvereniging van dermatologen en bewijst ook deze keer dat preventie en regelmatige controle noodzakelijk zijn. Tijdens de Huidkankerdag werd bezoekers uitgelegd waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Het is belangrijk dat huidkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, omdat vroege herkenning een grote kans op genezing geeft. Ook kregen bezoekers advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling.

Naast de huidcontrole kon bij Centrum Oosterwal een foto van het gezicht worden gemaakt  met een speciale UV-camera, waarop huidschade zichtbaar is die nog niet met het blote oog te zien is. Niet alleen de dermatologen, maar ook onze huidtherapeuten, apothekers en verpleegkundigen gaven voorlichting. Dit jaar was ook KWF Kankerbestrijding van de partij met hun insmeerbar, waar men met vragen over preventie en huidkanker terecht kon.

Een op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen. Vroege opsporing en behandeling zijn cruciaal voor de kans op genezing. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal in Alkmaar: “Het is belangrijk om te beseffen dat je de huid niet alleen moet beschermen als je op het strand ligt. Voor mensen die beroepsmatig veel buiten zijn, geldt ook extra alertheid. Dat betekent elke twee à drie uur smeren, je huid wat meer bedekken en indien mogelijk de schaduw opzoeken.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl