Alkmaar Centraal

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Alkmaarse stadhuis zijn de genomineerden voor de Rabobank Cultuurprijs 2016 bekendgemaakt. Dit werd gedaan door juryvoorzitter burgemeester Piet Bruinooge.

De Alkmaarse singer-songwriter Mikky Zomerdijk is gekozen tot winnaar van de Rabobank Jong Talentprijs. De jury roemde haar mooie stem en originele songs met invloeden uit rock en blues. De genomineerden in de categorie Letteren zijn dichter Pieter Boskma en schrijvers Amir Chitzan en JP den Tex. In de categorie Visuele Kunsten zijn Pé Okx, André Pielage en Rosa Sijben genomineerd. Voor Podiumkunsten gaat het om Maya Link, Skotwal en Kirsten van Teijn.

Amir Chitzan is bekend van zijn debuutroman uit 201 ‘Hyena’s en de meisjes van maneschijn, waar hij twaalf jaar aan heeft gewerkt. JP den Tex is volgens de jury een boeiende ‘ outsider’ door zijn combinatie van proza met muziek. De in Heiloo wonende  Pieter Boskma heeft inmiddels twaalf dichtbundels op zijn naam staan, waaronder ‘Doodsbloei’ uit 2010.

Maya Link woont in Alkmaar en speelt onder andere bij het muziektheatergezelschap Samba Salad dat kinder- en familievoorstellingen maakt. Het trio Skotwal uit Langedijk schrijft zelf liedjes die gaan over het boerenbestaan, liefde, jeugd en het dagelijks leven. De derde in deze categorie is de Heiloose cabaretière Kristen van Teijn. Met haar muzikale theatershow Heilloos trok ze al twee seizoenen volle zalen.

Rosa Sijben studeerde in 2012 af aan de Rietveld Academie en heeft inmiddels meerdere projecten in binnen- en buitenland gepresenteerd. Pé Okx uit Alkmaar heeft een fascinatie voor overgangsgebieden zoals de rand van zee en land of tussen water en wind. Zijn werk ontstaat veelal op locatie. De derde genomineerde is de in Zuidschermer geboren André Pielage. Hij maakt installaties, beelden in de openbare ruimte en werken op papier.

De categorieprijzen worden in de periode van augustus tot en met oktober op drie aparte bijeenkomsten bekendgemaakt en uitgereikt. De hoofdprijs, de Rabobank Cultuurprijs, de Jong Talentprijs en de Alkmaarsche Courant publieksprijs volgen op 20 november tijdens een feestelijke slotbijeenkomst in de Cultuurkoepel in Heiloo.

De cultuurprijs regio Alkmaar bestaat inmiddels ruim vijfentwintig jaar waarvan de laatste acht jaar onder de naam Rabobank Cultuurprijs. De cultuurprijs is bestemd voor kunstenaars die een bijzondere bijdrage leveren aan kunst in onze regio. In 2014 won de Egmondse dichteres Elly de Waard de Rabobank Cultuurprijs. Ook wordt tweejaarlijkse de Alkmaarsche Courant publieksprijs uitgereikt. Daarvan was in 2014 het Noordhollands Jeugdorkest was de publieksfavoriet.

De Rabobank Cultuurprijs is een regionaal initiatief dat mede mogelijk is gemaakt door de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. De stichting Cultuurprijs regio Alkmaar werkt samen met de regionale culturele instellingen en een groot aantal sponsors, te weten: Rabobank Alkmaar e.o, Alkmaarsche Courant, Team de Haas, B4 Productions, Beeldentuin Nic Jonk en Michèlles secretariaat.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl