Alkmaar Centraal

Jan-Willem van der Hek (1986) mag zich weer twee jaar lang “Beste Sommelier van Nederland” noemen. Maandag was de Alkmaarder, tijdens de Trophée Henriot in Den Bosch, heroverde hij zijn titel uit 2012 als 's lands beste wijn- en distillatenkenner. In 2010 en 2014 greep hij net naast de titel.

"Het was de zwaarste Trophée Henriot tot nu toe", aldus Jan-Willem, die een wijnimport runt in Alkmaar en bij Restaurant La Première in Anna Paulowna werkt. "Naast dat het niveau van alle kandidaten hoog was heeft het Nederlands Gilde van Sommeliers een evenement neergezet van internationaal wedstrijdniveau."

De tweejaarlijkse wedstrijd, gehouden op het Koning Willem I College in Den Bosch, bestond onder andere uit het beantwoorden van een 60-tal theoretische vragen, blind proeven van wijnen en distillaten, het maken van wijn-spijscombinaties en het decanteren van een rode wijn.

Tijdens de pittige finale moesten de drie finalisten een champagneservice uitvoeren, fouten herkennen in een fictieve wijnkaart, twee wijnen blind proeven en mondeling becommentariëren, en tot slot passende wijnen bij een fictief menu aanbevelen.

De Alkmaarder, ook bekend als het gezicht van de Lidl, gaat in oktober op voor het vierde en laatste onderdeel van het Master Sommelier examen van het Court of Master Sommeliers in London. Het NK zag hij als ideale training voor het omgaan met prestatiedruk. Daarbij helpt het ongetwijfeld dat hij een fotografisch geheugen heeft. Iets dat hem zeker goed van pas komt bij zijn werk, want hij onthoudt zo goed alle wensen en bijzonderheden van zijn clientèle.

Ook internationaal scoort Jan-Willem goed. In 2014 won hij zijn eerste internationale wedstrijd, de Châteaux & Domaines Castel Sommelier Cup in Polen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl