Alkmaar, 2 december 2012. AZ ging vanmiddag op bezoek in de Galgenwaard, het stadion van  FC Utrecht. De geschorste Dirk Marcellis werd vervangen door Thomas Lam. De herstelde Viktor Elm keerde terug in de basis, dit gaat ten koste van Steven Berghuis. De laatste overwinning van AZ dateert uit het seizoen 2008/2009. Toen was Maarten Martens de enige doelpuntenmaker.

In de eerste minuut kreeg Viktor Elm een elleboog op zijn slaap, arbiter Pieter Vink deed het af met een vrije trap voor de Alkmaarsche ploeg. De eerste helft was niet bepaald spectaculair, wel kregen beide ploegen een aantal kansjes. Namens FC Utrecht schoot Alexander Gerndt fraai richting de hoek. Deze inzet werd gestopt door keeper Esteban Alvarado. Tommy Oar kon vanaf 30 meter vrij schieten en zag zijn fraaie poging rakelings over de lat gaan. AZ kreeg kansen via Johann Berg Gudmundsson die zijn inzet geblokt zag worden door Mike van de Hoorn, Adam Maher schoot ruim over en Roy Beerens zag zijn inzet in de handen van keeper Robin Ruiter belanden. Beide ploegen gingen met 0-0 de rust in.

De tweede helft begon meteen een stuk leuker om naar te kijken. Leon de Kogel verving in de rust Alexander Gerndt en was binnen drie minuten belangrijk. Na slecht uitverdedigen van Nick Viergever gaf Mark van de Maarel voor. Leon de Kogel kopte deze bal keurig achter Esteban Alvarado in het doel. AZ kwam erg snel terug. Een corner van Roy Beerens werd slordig verwerkt door Robin Ruiter waardoor Ettiënne Reijnen de bal binnentikte. Voor de centrumverdediger van AZ betekende dit zijn eerste goal in dienst van AZ. In de 55e minuut schoot Roy Beerens namens AZ erg fraai. Omdat de bal onderweg nog werd getoucheerd eindigde het schot op de lat. 9 minuten later kreeg FC Utrecht een vrije trap die werd genomen door Sarota. De bal kwam bij Jacob Mulenga, maar zijn inzet werd subliem gekeerd door AZ doelman Esteban Alvarado. In de 74e minuut moest Donny Gorter per brandcard van het veld, Giliano Wijnaldum was zijn vervanger. In de 83e minuut kwam een afgeslagen hoekschop terecht bij Jacob Mulenga. De Zambiër schoot de bal met links fantastisch in de rechterkruising. In de resterende tijd lukte het AZ niet om te scoren.

Door deze nederlaag blijven de Alkmaarders steken op de 12e plaats met een geringe voorsprong op de achtervolgers. Volgende week zondag speelt AZ een thuiswedstrijd tegen Willem II.

Bekeken: 1448x