Alkmaar, 5 december 2012. Het college van de gemeente Alkmaar heeft het nieuwe Inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld. Doel is efficiënter inkopen, zichtbare verbeteringen van de kwaliteit van opdrachten en het realiseren van inkoopbesparingen. Belangrijke verandering daarbij is om (civiele) werken vaker uit te laten voeren door lokale en regionale ondernemers. Dit bevordert de economie en werkgelegenheid. Daarvoor is een verruiming van de Alkmaarse regels en -drempelbedragen noodzakelijk. Tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2013 heeft de gemeenteraad zich daar voor ingespannen. Binnenkort zal de raad zich buigen over het nieuwe Inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Het beleid heeft een aantal belangrijke kenmerken. Er moet ruimte komen voor lokale en regionale ondernemers. Voor werken worden de drempelbedragen om één-op-één te kunnen gunnen verhoogd van € 100.000 naar €150.000, en voor aanbesteding met meerdere offertes van € 500.000 naar € 1.500.000. Gemeentelijke procedures moeten ingekort worden en minder regeldruk bevatten. Het verhogen van de drempelbedragen voor onderhands aanbesteden van werken versnelt de procedure en vermindert de administratieve werkzaamheden. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van uniforme documenten, zodat ondernemers niet steeds met verschillende procedureregelingen worden geconfronteerd.

Er is ook een bezuinigingsdoelstelling. Door centralisatie en verdere professionalisering van de inkoopfunctie, wordt een eerste bezuiniging van ruim € 1 miljoen gerealiseerd. Op termijn moet dit leiden tot een extra besparing van enkele miljoenen euro's. En er moet meer werk komen voor uitkeringsgerechtigden. In aanbestedingen wordt Social Return breder toegepast dan tot nu toe het geval was. Naast het sociale rendement wordt er ook aandacht geschonken aan het economische rendement, door voldoende rekening te houden met de bedrijfsvoering van de ondernemers. Doel is het aantal uitkeringsgerechtigden terug te dringen, jongeren aan werk te helpen en dit eenduidig (boven)regionaal op te zetten en uit te voeren.

Tot slot richt het plan zich op duurzaamheid. De inkoopfunctie wordt strategisch ingezet met het oog op het nastreven van ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen, zoals opgenomen in het door het college ondertekende Manifest Professioneel Duurzaam Inkopen. Daarbij is het van belang om in alle fasen van een inkoopproces op zoek te gaan naar kansen op duurzame, innovatieve oplossingen.

Pin It
Bekeken: 1832x
https://ee.itk.ac.id/data/