Alkmaar, 6 december 2012.
Vier jongens zijn woensdagavond rond 20.30 uur met een smoes een huis binnengekomen en pasjes gestolen. De jongens, ongeveer 16 à 17 jaar oud in donkere kleding, belden aan bij een 81-jarige bewoners aan de Steijnstraat. Zij vroegen de man om een glaasje water omdat een van hen zich niet lekker voelde. Terwijl de man water haalde, liepen de jongens achter hem aan het huis in. De man wilde dat ze weggingen, maar ze doorzochten het huis en gingen even later weg met bankpasjes.

Kort daarna, rond 21.00 uur, kwam eenzelfde melding van een 84-jarige vrouw aan de Willem de Zwijgerlaan. Ook daar stond een groepje jongeren voor de deur die om water vroegen omdat een van hen zich niet lekker voelde. Een 25-jarige buurman zag het gebeuren, vertrouwde het niet en is naar de groep toegelopen. Op dat moment ging het groepje jongeren er vandoor zonder binnen te zijn geweest.

In beide gevallen was er sprake van een zogeheten babbeltruc. De politie adviseert vreemden met een dergelijk verhaal niet zomaar binnen te laten. Als men twijfelt over de oprechtheid van collectanten, pakjesbezorgers, meteropnemers en postbodes, hoeft men zich niet bezwaard te voelen om legitimatie vragen. Mochten klusjesmensen aanbellen en men wil op een aanbod ingaan, regel dan een goede offerte met duidelijke afspraken. Als er vreemden binnen zijn is het verstandig waardevolle goederen (zoals portemonnees) op te bergen. Slachtoffers van babbeltrucs worden door de politie aangespoord aangifte te doen.

Bekeken: 1272x