Alkmaar, 11 december 2012. Voor de vijfde keer alweer vindt op dinsdag 19 maart 2013 het Techniek Toernooi Noord-Holland plaats. Alle Noord-Hollandse basisscholen kunnen zich nu inschrijven. Zeker nu het kabinet Rutte het vak techniek op de basisschool verplicht wil stellen, is het Techniek Toernooi een perfect lesprogramma om ermee te beginnen. Het Techniek Toernooi Noord-Holland is een wedstrijd die begint op school en eindigt met een feestelijke regiofinale bij Hogeschool iPabo in Alkmaar. Er zijn vier spannende competities, waarin dit keer het thema 'energie' centraal staat.

De wedstrijd is voor alle klassen. De allerjongste kinderen worden uitgedaagd een parachute te maken die zolang mogelijk blijft zweven. Groep 3/4 staat voor de opgave een zeilwagen te bouwen die door de wind sneller gaat dan alle andere zeilwagens. De uitdaging voor groep 5/6 bestaat uit de ontwikkeling van een kettingreactie waarin verschillende energiesoorten elkaar opvolgen. De oudste kinderen krijgen een hele kluif aan het ontwerpen en bouwen van een boot die sneller is dan de boten van de concurrentie. Voor leerkrachten komen er lesbrieven met tips & trucs om de kinderen op de wedstrijd voor te bereiden. Door mee te doen geven scholen invulling aan tien kerndoelen waaraan het onderwijs moet voldoen.

Per uitdaging zijn er vier prijzen, een eerste, tweede en derde prijs voor objectief meetbare prestaties en een creativiteitsprijs voor bijvoorbeeld het mooiste ontwerp of slimste idee. Alle winnaars mogen in juni bovendien gegarandeerd meedoen aan de landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Welke schoolteams winnen wordt bepaald door hoogleraren van diverse Nederlandse universiteiten, die speciaal voor deze gelegenheid jureren in toga en met baret op.

Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland is in handen van Hogeschool iPabo en de NNV, in samenwerking met de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en de gemeente Alkmaar. Onder het motto 'alles draait om jouw techniek' willen zij onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders. Om zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van het tekort aan bèta/technische vakmensen.

Voor meer informatie klik hier.

Pin It
Bekeken: 1153x
https://ee.itk.ac.id/data/