Alkmaar Centraal
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 648 niet laden

Alkmaar, 13 december 2012. Zaterdagavond en -nacht houdt de politie in Alkmaar voor de derde keer de actie 'Wakkere Ouders'. Tijdens de actie houdt de politie dronken jongeren aan die overlast veroorzaken of strafbare feiten plegen, en neemt ze mee naar het bureau. Vervolgens worden de ouders - wakker - gebeld met de mededeling dat ze hun kind kunnen ophalen. Tijdens deze laatste actie 'Wakkere Ouders' van 2012 richt de politie haar aandacht niet alleen in het centrum, maar ook op overlastlocaties in Alkmaar-Noord.

Wethouder Integrale Veiligheid Martin Hagen (Trots op Nederland): "Dit is de eerste keer dat Alkmaar-Noord ook onderdeel is van de actie 'Wakkere Ouders'. Uit cijfers blijkt dat dat helaas nodig is. Overlastgevende dronken jongeren en hun ouders zijn dus gewaarschuwd. De jongeren worden opgepakt en hun ouders - wakker - gebeld. Ook zij moeten er last van hebben als hun kind zich misdraagt. 'Wakkere Ouders' is gericht op bewustwording en gedragsverandering van zowel de jongere als van zijn of haar ouders".

'Wakkere Ouders' richt zich op jongeren tussen 12 en 23 jaar én hun ouders. Naast de overlast en het wangedrag wordt ook het schadelijke effect van alcoholgebruik door de jongere en de gevolgen daarvan - nu en in de toekomst - onder hun aandacht gebracht. De jongeren die meegenomen worden naar het bureau en waarvan de ouder worden gebeld, krijgen via bureau HALT een alternatieve straf opgelegd. Daarnaast wordt hen een voorlichtingsprogramma aangeboden door de Brijder, waarbij ook de ouders worden uitgenodigd. Daar leren ze wat alcohol met de hersenen doet.

Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik door jongeren de hersenen onherstelbaar beschadigt. Overmatig en vaak drinken kan ertoe leiden dat een kind uiteindelijk twee tot zelfs drie schoolniveaus lager eindigt. "Drinken maakt dom! Daarom adviseer ik ouders om duidelijk te zijn en als regel aan te houden: geen alcohol tot tenminste 16 jaar. Ook tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling, thuis en buiten de deur." aldus wethouder Hagen. Kijk voor tips op deze website.

'Wakkere Ouders' is een samenwerking tussen gemeente Alkmaar, politie Noord-Holland Noord, Openbaar Ministerie, Bureau Halt en Brijder Verslavingszorg. Gezien de resultaten van de eerste twee acties - twaalf jongeren hebben het voorlichtingsprogramma gevolgd - is besloten dat ook in 2013 de actie 'Wakkere Ouders" vier keer wordt gehouden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl