Alkmaar Centraal

De financiële situatie van Langedijk ziet er door de dreigende afschaffing van precariobelasting en het miljoenentekort dat de gemeente boven het hoofd hangt misschien niet zo rooskleurig uit, burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard ziet een fusie met Langedijk best zitten. Dit schrijft het NHD.Ter Heegde zegt geen problemen te hebben met een versneld fusietraject, ondanks de financiële situatie in Langedijk. Ook Alkmaar en Schagen geven aan open te staan voor een fusie, al houden die gemeenten zich voor de rest op de achtergrond. Opmerkelijk is dat Ter Heegde in een interview samen met burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar met het NHD op 31 december 2015 nog zei dat een fusie zonder forceren zou moeten ontstaan.

Wethouder financiën voor Langedijk Jasper Nieuwenhuizen zei eerder deze week dat als Langedijk de in januari ingevoerde precariobelasting inderdaad moet afschaffen de gemeente twee miljoen euro per jaar misloopt. Als dat inderdaad gebeurt zou een versnelde fusie volgens hem de enige optie zijn om de financiën te redden. Maar daarmee heeft Nieuwenhuizen zich de toorn van oppositiepartij GroenLinks op de hals gehaald.

GroenLinks wil nu een interpellatiedebat en is van plan om een motie van afkeuring in te dienen. Met name het feit dat Nieuwenhuizen zich zelf gaat bezighouden met een eventuele fusie is de partij in het verkeerde keelgat geschoten, want dat is een taak die is voorbehouden aan de gemeenteraad. Nieuwenhuizen zelf zegt tijdens het interpellatiedebat bereid te zijn uitleg te geven.  

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl